Marka tescili ile taklitlerinizin önüne geçin!
Marka denilen kavram, desen, şekil, herhangi bir coğrafi işaret ve ad soy addan oluşabilmektedir. Marka tescil ettirmeden önce ilk olarak marka kavramı tanınmalıdır.
Tüm marka tescil ve patent işlemlerinizi gerçekleştiriyoruz.
Marka tescil işlemlerinizde Denge Center güvencesi
Bir firmayı ifade eden ve müşterilerine karşı fark yaratıcı özellikler taşıyan, kurumun kurumsal izlenimini diğer kişi ve kuruluşlara karşı açık bir biçimde ifade eden her türlü işaret, marka olarak tanımlanır. Bu işaretin yasal olarak korunması durumuna marka tescil ismi verilir.
Markalaşmış olan her ürün ve dizaynın öncelikli ihtiyaçlarının başında, markanın korunması gelir. Bir markaya sahip işletme ve kişiler, o markanın bütün hak ve sorumluluklarını üstlerine almalıdırlar. Bunun yasal yoluna o markayı tescil etmek denir.
Marka tescili işletmeler veya firmalar için avantaj sağlayan çok önemli bir kavram olarak bilinir. Kendi markanızı tescil ettirmeniz, başka kişilerin o markayı kullanarak kazanç ve fayda sağlamasını önler.
Yani, marka tescili ile size ait olan markanın bütün haklarını üzerine almış bulunursunuz.
Bununla beraber markanızı tescil ederek sonrası için lisans verme, devretme ya da miras bırakma hakkına sahip olursunuz. Marka tescil süreleri değişken olabilmekle beraber çoğu zaman 10 yıllıktır. Gereken ek ücretler ödendikten sonra marka tescil süreci daha fazla uzatılabilir.
Bu konuda kapsamlı bilgi sahibi olmak ve markalaşma sürecinde profesyonel kişilerden destek almanız için Denge Center olarak sizlere en sistemli hizmeti sunuyoruz.
Marka Tescilinin Günümüzde Önemi
Markanın korunabilmesi, bir iş modelinin veya ürünün geliştirilmesi evresinden itibaren önemsenmesi gereken bir konudur. Endüstriyel bir hak olan markanın korunması ise ancak tescil ile mümkündür. Sonrasında olası bir marka ihlalinde, marka hakkının ileri sürülmesi, durdurulması, giderilmesi, önlenmesinin ve tazminatın talep edilmesi gibi konular marka tescili için oldukça önemlidir.
Marka hakkını zarara uğratan kişiler hakkında ceza soruşturması başlatılması talep edilir. Aynı zamanda taklit ürünlere karşı markanın korunması, domain alınması gibi birçok konuda marka tescili önem taşır. Tescilsiz markalar için ancak haksız rekabetle alakalı olarak dar bir korumadan yararlanabilir.
Marka Tescilinin Faydaları Nelerdir?
Türkiye’de her yıl, milyonlarca sahte ve taklit ürün üretilmekte veya yurt dışından ülkemize getirilmektedir. Bunun benzeri her türlü hak hırsızlığı hakkında marka tescili yaptıran bir firma, kendi sektöründe ve Türkiye sınırları içerisinde, markasının tekel tüketicisi olup, marka sahibi isterse markasını kullanan kişilere karşı dava açabilme hakkına sahiptir. Marka tescil uygulamasının çeşitli faydaları ise şu şekildedir;
- Aynı sektörde iş yapan kişi ve firmaların markayı kullanabilmesi mani olunabilecektir.
- Şirket veya firmanın kurumsal imajı resmi olarak tescillenmiş olacaktır.
- Tescil başvurusuyla beraber 10 yıl sürecek olan bir koruma süresi başlayacaktır.
- .tr uzantılı internet adreslerinin kullanım hakkı kurum veya firma sahibinin olacaktır.
- E- ticaret ve tabela girişimleri yasal güvence altına alınmış olacaktır.
- Markanın Register işareti ile kullanımı yapılacak ve tescil durumunun doğrulaması da mümkün olabilecektir.
Siz de tüm bu ayrıcalıklardan yararlanmak istiyorsanız bizimle vakit kaybetmeden iletişime geçin. Denge Center olarak marka tescil süreçlerinizde adım adım yanınızdayız.
Marka Tescil Başvuru Süreci
Marka tescil başvurusu, çevrimiçi başvuru veya fiziki evrak ile yapılabilmektedir. Başvuruda bulunabilmek için başvuran kişinin ticaretle ilişkili olması, ticari işletmesinin bulunması gerekmemektedir. Gerçek kişilerde marka tescil başvurusu yapabilirler. Her marka için farklı bir tescil başvurusu yapılması gerekir. Birden fazla marka adına tek bir başvuru yapılması mümkün değildir.
Marka başvurusunda, başvuran kişinin kimliğiyle alakalı bilgeler içeren form, marka örneği, başvuruya mal veya hizmetlerin listesi yer alır. Kanun’da düzenlenmiş olan teknik şartnameyi de kapsamaktadır. Marka tescili, yapılmış olan başvuru üzerine, Türk Patent Enstitüsü tarafından sürdürülen idari sürecin sonunda gerçekleşmektedir. Bu süreçteki aşamalar şu şekildedir;
- Başvurunun yayınlanması
- Tescil başvurusu
- Tescil belgelerinin gerekli yerlere verilmesi veya tescil başvurusunun kabul edilmemesi
- Başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından incelenmesi ve sınıflandırılması
- Başvuruya yapılan itirazlar ve bu itirazların incelenmesi
Aşamalarını içerisinde barındırmaktadır. Aşamalar yaklaşık olarak 7-9 ay arasında sürmektedir. Marka tescilinin sağlamış olduğu marka tescili koruma süreci, başvuru tarihinden başlayarak 10 yıl sürmektedir.
Bu 10 yıllık sürenin her bitiminde, 10 yıllık dönemler halinde ve sınırsız olarak yenilenebilmektedir. Koruma süresinin bitiminden sonraki altı aylık süreç içerisinde tescili yenilenmeyen markalar geçersiz sayılmaktadır.
Yenileme talebinin yapılması ve yenileme için harç ücretinin ödenmesi, bu altı ay içerisinde yapılmalıdır. Başvuruda bulunabilmek içini markanın kullanılmakta olması zorunlu değildir. Yalnız, tescilden sonraki herhangi bir 5 yıllık süreçte marka kullanılmazsa markanın iptali sonuçlanır.
Daha detaylı bilgi sahibi olmak ve aydınlatıcı bir hizmetten yararlanmak için siz de marka tescil sürecinde Denge Center’dan destek alın!
Patent Nedir?
Patent, teorik özelliği olan keşiflerin korunması hakkında kullanılan bir terimdir. Yani marka tescili, patent tescili, patent kavramları, patent tasarım gibi birbirinden farklı faktörleri anlatmakta ve kapsamaktadır.
Patent sahibi olmak için; başvurusu yapılmış olan ürün için öncesinde kendisiyle aynı nitelikte olan ürünlere bakılır. Bu ürünlerden daha farklı fark edici bir özelliği varsa o ürünün patent alma olasılığı oldukça yükselir. Patentler de markalar gibi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilir. Eksikliği olan başvurulara ilgili olarak şekli eksikliklerin giderilmesi için başvuru yapan kişiye iki aylık bir süre verilir. Bu başvurularda koruma tarihi, şekli kusurların giderildiği tarih itibariyle başlamaktadır. Eğer şekli eksiklik yok ise ek süreye gerek olmadan Türk Patent Enstitüsü inceleme sürecine başlar. Sonrasında koruma süresi de başvurunun yapılmış olduğu tarih olur.
Marka Tescili Nasıl Yapılabilir?
Markanızı tescil ettirmeniz için öncelikle yapılması gereken Türk Patent Enstitüsü’nün talepte bulunduğu belgeleri eksiksiz olarak hazırlayıp tamamlamanız gerekir. Belgelerinizi kuruluşa teslim ettiğiniz andan itibaren başvurunuz açıklık kazanır ve marka adı koruma altına alınır.
Kuruluş, belgeleriniz de bir eksiklik yakalarsa size 2 aylık ek bir zaman tanır. Eğer size tanınan ek zaman içerisinde eksik belgelerinizi tamamlamazsanız başvurunuz iptal edilir. Marka tescil başvurunuz gerekli biçimde yapılmış ise Türk Patent Kuruluşu temele uygun detaylı inceleme başlatabilir. Başvurunuzun esasa uygun olduğu görülürse, resmi marka bülteninde yayınlanmış olur.
Bir diğer aşamada üçüncü kişilerin itiraz ve görüşleri ile yeniden araştırma süreci başlar. İtiraza uğramayan başvuruların tescil işlemleri tamamlanarak sicil kaydı oluşturulur. Son olarak da sicil kaydı ile birlikte marka tescil belgesi, başvuru yapan kişiye teslim edildiğinde süreç tamamlanmış olur.
Tüm bu adımları sizler için profesyonel ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz.
Marka Tescil Başvuru Esnasında Talep Edilen Bilgi ve Belgeler
Marka tescili işlemleri için gerekli olan belgeler aşağıdaki gibidir;
Başvuru sahibi hukuki kişi ise;
- Marka örneği (Logo vs. işaret)
- Faaliyet belgesi
- Ödendi belgesi (Banka dekontu)
- Vergi levhası
Başvuru sahibi gerçek bir kişi ise;
- Var olan vekâletname
- Logo veya işaret (Marka örneği)
- T.C. kimlik numarası
- Banka dekontu
Marka Tescil Ücretleri
Marka başvuru ücretleri, müracaat edilecek olan hizmet ve malın sınıf sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ek sınıflar için sadece başvuru şekli değişmekte ve ne kadar sınıflı başvuru olursa olsun marka tescil belgesinin ücreti değişiklik göstermemektedir.
Marka Tescil Sorgulama
Marka başvuruları öncesi araştırma yapmak tescil işlemleri için önemli bir etkendir. Bu evrede marka tesciline uygunluk araştırması yapılır. Fakat tescilli talep edilmiş olan markanın var olup olmadığından çok tescile uygunluk durumunun ayrıntılı ve titiz bir şekilde analiz edilmesi gerekir.
Marka tescil sorgulama Türk Patent Enstitüsü sisteminden yapılabildiği gibi çeşitli programlar aracılığıyla da ayrıntılı bir şekilde yapılabilmektedir. Sorgulama yapılırken markanın hizmet veya ürünlerin önceden belirlenmesi gerekir. Bu çizgide marka sınıfının belirlenmesi marka sorgulama sonuçlarının daha doğru biçimde incelenmesine yarar sağlayacaktır.
Sorgulama yapılabilmesi için şirketin sorgulanacak olan marka ismi, hizmet ve ürün bilgileri, sorgulamayı yapan kişi ve kuruluş bilgileri, mail adresi ve iletişim telefonu bilgilerinin ulaştırılması istenilmektedir.
Marka tescilini sorgulama neticesinde tespit edilen bazı marka başvuruları tescil olmamış; sadece başvuru sürecinde kalmış ya da itiraz üzerine reddedilmiş olabilir. Aynı zamanda bazı marka başvurularında ise sınıfların belirli alanlarında tescilli olup diğer tüm ürün ve hizmetlerde tescilli olmayabilir. Bu nedenle hizmet ve ürün bilgilerinin net bir biçimde iletilmesi önemli bir rol oynar.
Marka sorgulama yöntemi sonucunda markanın başvurulabilir özellikte olduğu sonucu ortaya çıkabilir ancak bu markanın kesin olarak tescil alacağı anlamına gelmez. Süreç içerisindeki itiraz işlemleri ya da başka değerlendirme sonuçlarına göre farklı durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Marka tescil sorgulaması çevrimiçi yapılabileceği gibi bilgelerin iletilmiş olması neticesiyle 20 dakika içerisinde talep eden kişiye sorgulamanın sonuçları iletilir.
Marka tescil işlemi, yurt içinde yapılabileceği gibi yurt dışında da gerçekleştirilebilir. Hangi ülkelerde marka tescili yapılacaksa o ülkelerdeki markanın tescile uygunluk durumu sorgulanabilmektedir.
Marka Tescil Sınıfları Nelerdir?
Marka tescillerinde, tescilleri sınıfları belirlenirken bir sınıflandırma sistemi uygulanır. Bu sistemin adı marka sınıflandırma sistemidir. Bir marka başvurusunun hangi meslek alanında yapılacağını bulmak için kullanılan bir listedir. Türk Patent Enstitüsü (TPE) sisteminin bünyesinde yer alır. Marka sınıflandırılması oldukça geniş bir yelpazedir. Bu sınıflandırmalar içerisinde 45 adet marka tescil sınıfı bulunmaktadır.
Endüstriyel Marka Tescili Hakkında
Endüstriyel tasarımlara uygulanan marka tescilleri değişik bir başlık altında incelenir. Tasarım dendiğinde akla gelmesi gereken unsurlar biçim, ürüne ait şekil, çizgiler, renk, yapısal özellikler ve üzerinde çalışılan çeşitli süslemeler gibi unsurlardır.
Her ürün belirli bir tasarıma sahip olur ve bu şekilde diğer ürünlerden farklı olur. Endüstriyel tasarım denildiğinde ise akla gelmesi gereken etkenler, söz konusu ürünün tüketici ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde ve estetik kaygısı olmamasıdır. Endüstriyel tasarımda, belirli bir işlevselliğe sahip olan az maliyet ile üretebilirken tüketici için yüksek düzeyde fayda sağlayacak ürünler olmalıdır.
Marka tescili ile üretilen ürünün tasarım ve marka sına ait bütün özelliklerinin diğer ürün veya hizmetlerden ayırt edilebilmesini sağlayan ve o markayı koruyan tescil işlemidir.
Hangi Kişiler Marka Alabilir?
Marka denilen kavram, desen, şekil, herhangi bir coğrafi işaret ve ad soy addan oluşabilmektedir. Marka tescil ettirmeden önce ilk olarak marka kavramı tanınmalıdır.
- Herkes markaya sahip olabilir.
- Herhangi bir kişi marka tescili için başvuruda bulunabilir.
- Marka tescil süreci herkes tarafından başlatılabilen ve herhangi bir başvuru yöntemine gerek kalmayan başvuru işlemiyle başlar.
- Bundan sonraki evre ise tescil süreci markanın yayında kalmasına göre şekil oluşturacaktır.
Denge Center olarak tüm müşterilerimize bu alanda kapsamlı bir hizmet sahası sunuyoruz. Tecrübeli uzman çalışanlarımız ve profesyonel kurumsal kimliğimiz ile tüm süreçlerde yanınızdayız.
Markayı sadece bir ticari değer olarak görmemeliyiz. Ticari hayatta ekonomik bir kazanç sağlamasının yanında kişiyi ya da tescillenen kurumu tanıtan bir etkendir.
Mesela bir sanatçı ismini tecil ettirerek kendisinden başka hiç kimsenin o ismi kullanmasını engellemiş olur. Bu durum, sanatçının itibar kaybettiren herhangi bir eylemi engellemeye yönelik yaptığı bir harekettir.
- Marka değerini bir isim ve bir değer olarak düşünmeniz gerekir.
Ürettiğiniz mal veya hizmetlerin sizin bilginiz dâhilinde olmadan başka insanlar tarafından kullanılmasını istemiyorsanız markanızı tescil ederek bu ekonomik eksikliği engelleyebilirsiniz. Marka tescil ettirmemeniz durumunda kanunlar korucu olmayacaktır.
Sık Sık Sorulan Sorular
Markama Patent Alabilir miyim?
Hayır. Markalar da patentler gibi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilir.
Marka Koruma Süreci Ne Kadardır?
Enstitü tarafından tescil edilen markalar başvuru tarihinden itibaren korunması 10 yıllık bir süredir.
Denge Center Marka Tescil Hizmetini Almalı Mıyım?
Denge Center’ın sağlamış olduğu marka tescil hizmeti, marka tescil adımlarında profesyonel ilerlemenizi sağlayacaktır bu yüzden mutlaka profesyonel destek almanızı öneririz.